9 Perkara Penting Pastikan Kandungan Sihat

Kongsikan

Semasa ibu hamil, ibu perlu jaga kesihatan dan kandungan ibu agar sentiasa sihat .Ini adalah adalah 9 perkara penting yang mesti dilakukan semasa ibu hamil untuk memastikan kandungan sihat.⬇⬇

✏ Folid Acid perlu diambil 2-3 bulan sebelum merancang untuk hamil, supaya kandungan folic acid dalam badan ibu mencukupi untuk pembentukan saraf tunjang dan otak bayi semasa awal kandungan.

✏ Lakukan Growth scan untuk mengenal pasti usia kandungan.

✏Makan makanan yang sihat dan jauhi makanan/perbuatan yang membahayakan kandungan seperti merokok/minum minuman beralkohol.

✏ Lakukan pemeriksaan darah, check gula, air kencing dan pemeriksaan tekanan darah agar semua normal.

✏ Dapatkan supplement iron seperti Iberet Folic untuk menambah jumlah darah yang semakin diperlukan apabila kandungan semakin membesar.

✏ Lakukan detail scan untuk memastikan tidak ada sebarang organ utama yang tidak normal, jika ada persediaan yang sesuai semasa bersalin perlu dilakukan.

✏ Jaga berat badan semasa hamil, pastikan kenaikan berat badan adalah sesuai dengan usia kandungan, tidak terlalu banyak dan tidak terlalu sedikit.

✏ Buat antenatal checkup yang lengkap dengan doktor yang berpengalaman.

???? Jom lakukan antenatal check up di #KlinikSiti dengan doktor yang berpengalaman ????

Klinik Siti menawarkan rawatan dan pemeriksaan kesihatan bagi lelaki dan wanita termasuk kanak-kanak, orang dewasa dan warga emas.

Maklumat Terkini

Tip Kesihatan

Menguruskan kanak-kanak yang jatuh. Kemalangan yang perlu dipandang serious oleh ibu bapa.

Tip Kesihatan

Masalah mabuk semasa mengandung. Punca dan cara untuk menanganinya

Tip Kesihatan

Kebaikan Susu Ibu buat bayi dan ibu itu sendiri wadah kebahagiaan ibu dan anak